AMARANTOVÁ MOUKA BIO
Základní informace
- získávána pomletím zrna výhradně světlo-semenných druhů kultivarů pseudoobiloviny laskavec (Amaranthus sp.)
- charakteristická svou světle žlutou až béžovou barvou, vůní a lehce kořenitou chutí
- zajištěna čistota druhu, nepřítomnost organických a anorganických příměsí, popř. semen s neodpovídajícím zbarvením – deklarace 99,99% čistoty
- rostlinný materiál není GMO původu
Výjímečné složení a charakteristika Amarantové mouky
- vysoký obsah proteinů s vyváženým AMK profilem s významným podílem esenciálních AMK (zejména obsah limitujícího lysinu, leucinu, threoninu a tryptofanu) – blíží se složení živočišných bílkovin
- hypoalergenní složení proteinových struktur na něž nevzniká v lidském organismu neadekvátní imunologická odpověď, nepřítomnost α-gliadinu
- obsažen olej s vysokým podílem (min. 80%) vícenásobně nenasycených mastných kyselin, zejména ze skupiny omega 6 a 3 a s vysokým obsahem unikátního skvalenu (až 7% v celkovém tuku) a také značným podílem lecitinu (cca 4%)
- hodnotná dietární vláknina, přičemž (v závislosti na kultivaru) rozpustná vláknina tvoří 15-30% podíl
- významný zdroj spektra vitamínů (B1, B2, B3, B6 a E) a biogenních prvků (Ca, K, P, Fe, Mg, Zn, Mn). Celkově tvoří látky minerální povahy 3-4% z hmotnosti amarantového zrna
- minimální obsah jednoduchých cukrů (do 5%) (především sacharosa a maltosa)
- z nutričního hlediska jedinečné složení polysacharidového podílu, tvořeného zejména škrobem (cca 60% z hmot zrna), jehož hlavní složkou je amylopektin (80-100% obsahu škrobu v závislosti na kultivaru), který se snadno enzymaticky štěpí alfa-amylasami na nižší sacharidy a v konečném důsledku až na glukosu. Velikost škrobových zrn se pohybuje mezi 1 - 3,5 µm
- škrob dobře želatinizuje → lepší stravitelnost
- dobře odolává zmražení, kdy se struktura škrobu nemění a při opětovném rozmrazení si tyto struktury zachovávají původní vlastnosti, což předurčuje amarantový škrob pro použití v zmražených potravinách
- ve srovnání s kukuřičným škrobem se amarantový škrob vyznačuje: vyšší bobtnavostí, nižší rozpustností, větší schopností vázat vodu, nižší citlivostí vůči α-amyláze, vyšší amylografickou viskozitou (v závislosti na granulaci)
- ve srovnání s pšeničným škrobem se amarantový škrob vyznačuje: nižší bobtnavostí, vyšší rozpustností, vyšší schopností vázat vodu, nižší amylografickou viskozitou a vyšším a delším želatinizačním rozsahem teplot.
Čím je Amarant unikátní
Vysoký obsah bezlepkové bílkoviny (proteinu) je v závislosti na kultivaru v rozmezí 15-19%
- Patří mezi nejkvalitnější rostlinné bílkoviny z hlediska vhodné skladby esenciálních aminokyselin (pro tělo nezbytné a tělo si je samo nevyrobí), speciálně lysin a tryptofan, které v ostatních obilovinách nejsou.
- Svým složením se blíží kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sojové boby.
- Je přirozeně bezlepková, tj. neobsahuje lepek (gluten) - vhodné pro bezlepkovou dietu, dále jako strava pro kojence.
- Její struktura je málo antigenní, tj. existuje velice nízká pravděpodobnost vzniku alergie na amarant (oproti sóji, která je silný alergen).
- Procento stravitelnosti, je nejvyšší oproti jiným rostlinným bílkovinám, až 95% po tepelné úpravě.
Výhodné složení tuků - Amarantový olej (5-8%)
- Obsahuje vysoké procento (min. 80%) nenasycených mastných kyselin a minimální podíl nasycených tuků, které jsou v mase, vejcích a tučných mléčných výrobcích.
- min.60% oleje je tvořeno vícenásobně nenasycenými mastnými kyselinami ze skupiny omega-6
a omega-3 (při nedostatku těchto esenciálních mastných kyselin hrozí pro organismus významná zdravotní rizika,podrobně o oleji viz Produkty – Amarantový olej) - Z tohoto pohledu je klíčovým obsah kyseliny linolové ze skupiny esenciálních omega-6 mastných kyselin (min. 55% oleje) doprovázena kyselinou alfa-linolenovou ze skupiny omega-3.
- Přítomností vzácného skvalenu v koncentraci 5 až7%, který byl poprvé nalezen v jaterním tuku žraloka hlubinného, představuje amarant největší rostlinný zdroj skvalenu. (podrobně o skvalenu viz Produkty – Amarantový olej)
- Vitamin E (alfa-tokoferol) se silným antioxidativním účinkem, tj. představuje aktivní zhášeč volných radikálů (více o vitaminu E viz Produkty – Amarantový olej).
Škrob a cukry
- Obsahuje minimum jednoduchých cukrů (v závislosti na kultivaru max. 12%).
- Majoritní podíl je tvořen složenými cukry, tj. polysacharidy (zejména škrobem s vysokým obsahem amylopektinu - 92% až 100% v závislosti na kultivaru), které jsou vstřebávány postupně a nevedou k výkyvům hladiny krevního cukru.
- Sacharidy amarantového zrna se vyznačují nízkým glykemickým indexem a proto jsou vhodnou součástí diabetické a redukční diety.
- Zrnka škrobu jsou velmi malá (1-3 mikrometry) a vážou velké množství vody ve střevě, proto jsou vhodná k prevenci a léčbě zácpy.
Blahodárná vláknina (cca 15%)
- Vedle obecně známých příznivých účinků rozpustné a nerozpustné vlákniny na gastrointestinální trakt, byly prokázány protektivní účinky amarantové vlákniny a amarantového zrna na kardiovaskulární systém, zejména v souvislosti s tzv. metabolickým syndromem.
Vitamíny a minerální látky
- Podstatné zastoupení vitamínů řady B, hlavně B1 (thiamin) a B2 (riboflavin), které jsou nutné pro správnou funkci nervového sytému, dále vitamin C a vitamin E v oleji.
- Vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa a zinku oproti jiným rostlinám.
- Obsahuje více minerálních látek než mléko, jogurt, vejce nebo maso.