AMARANTOVÁ MOUKA BIO

Základní informace

  • získávána pomletím zrna výhradně světlo-semenných druhů kultivarů pseudoobiloviny laskavec (Amaranthus sp.)
  • charakteristická svou světle žlutou až béžovou barvou, vůní a lehce kořenitou chutí
  • zajištěna čistota druhu, nepřítomnost organických a anorganických příměsí, popř. semen s neodpovídajícím zbarvením – deklarace 99,99% čistoty
  • rostlinný materiál není GMO původu

Výjímečné složení a charakteristika Amarantové mouky

  • vysoký obsah proteinů s vyváženým AMK profilem s významným podílem esenciálních AMK (zejména obsah limitujícího lysinu, leucinu, threoninu a tryptofanu) – blíží se složení živočišných bílkovin
  • hypoalergenní složení proteinových struktur na něž nevzniká v lidském organismu neadekvátní imunologická odpověď, nepřítomnost α-gliadinu
  • obsažen olej s vysokým podílem (min. 80%) vícenásobně nenasycených mastných kyselin, zejména ze skupiny omega 6 a 3 a s vysokým obsahem unikátního skvalenu (až 7% v celkovém tuku) a také značným podílem lecitinu (cca 4%)
  • hodnotná dietární vláknina, přičemž (v závislosti na kultivaru) rozpustná vláknina tvoří 15-30% podíl
  • významný zdroj spektra vitamínů (B1, B2, B3, B6 a E) a biogenních prvků (Ca, K, P, Fe, Mg, Zn, Mn). Celkově tvoří látky minerální povahy 3-4% z hmotnosti amarantového zrna
  • minimální obsah jednoduchých cukrů (do 5%) (především sacharosa a maltosa)
  • z nutričního hlediska jedinečné složení polysacharidového podílu, tvořeného zejména škrobem (cca 60% z hmot zrna), jehož hlavní složkou je amylopektin (80-100% obsahu škrobu v závislosti na kultivaru), který se snadno enzymaticky štěpí alfa-amylasami na nižší sacharidy a v konečném důsledku až na glukosu. Velikost škrobových zrn se pohybuje mezi 1 - 3,5 µm
    • škrob dobře želatinizuje → lepší stravitelnost
    • dobře odolává zmražení, kdy se struktura škrobu nemění a při opětovném rozmrazení si tyto struktury zachovávají původní vlastnosti, což předurčuje amarantový škrob pro použití v zmražených potravinách
    • ve srovnání s kukuřičným škrobem se amarantový škrob vyznačuje: vyšší bobtnavostí, nižší rozpustností, větší schopností vázat vodu, nižší citlivostí vůči α-amyláze, vyšší amylografickou viskozitou (v závislosti na granulaci)
    • ve srovnání s pšeničným škrobem se amarantový škrob vyznačuje: nižší bobtnavostí, vyšší rozpustností, vyšší schopností vázat vodu, nižší amylografickou viskozitou a vyšším a delším želatinizačním rozsahem teplot.

Čím je Amarant unikátní

Vysoký obsah bezlepkové bílkoviny (proteinu) je v závislosti na kultivaru v rozmezí 15-19%

  • Patří mezi nejkvalitnější rostlinné bílkoviny z hlediska vhodné skladby esenciálních aminokyselin (pro tělo nezbytné a tělo si je samo nevyrobí), speciálně lysin a tryptofan, které v ostatních obilovinách nejsou.
  • Svým složením se blíží kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sojové boby.
  • Je přirozeně bezlepková, tj. neobsahuje lepek (gluten) - vhodné pro bezlepkovou dietu, dále jako strava pro kojence.
  • Její struktura je málo antigenní, tj. existuje velice nízká pravděpodobnost vzniku alergie na amarant (oproti sóji, která je silný alergen).
  • Procento stravitelnosti, je nejvyšší oproti jiným rostlinným bílkovinám, až 95% po tepelné úpravě.

Výhodné složení tuků - Amarantový olej (5-8%)

  • Obsahuje vysoké procento (min. 80%) nenasycených mastných kyselin a minimální podíl nasycených tuků, které jsou v mase, vejcích a tučných mléčných výrobcích.
  • min.60% oleje je tvořeno vícenásobně nenasycenými mastnými kyselinami ze skupiny omega-6
    a omega-3 (při nedostatku těchto esenciálních mastných kyselin hrozí pro organismus významná zdravotní rizika,podrobně o oleji viz Produkty – Amarantový olej)
  • Z tohoto pohledu je klíčovým obsah kyseliny linolové ze skupiny esenciálních omega-6 mastných kyselin (min. 55% oleje) doprovázena kyselinou alfa-linolenovou ze skupiny omega-3.
  • Přítomností vzácného skvalenu v koncentraci 5 až7%, který byl poprvé nalezen v jaterním tuku žraloka hlubinného, představuje amarant největší rostlinný zdroj skvalenu. (podrobně o skvalenu viz Produkty – Amarantový olej)
  • Vitamin E (alfa-tokoferol) se silným antioxidativním účinkem, tj. představuje aktivní zhášeč volných radikálů (více o vitaminu E viz Produkty – Amarantový olej).

Škrob a cukry

  • Obsahuje minimum jednoduchých cukrů (v závislosti na kultivaru max. 12%).
  • Majoritní podíl je tvořen složenými cukry, tj. polysacharidy (zejména škrobem s vysokým obsahem amylopektinu - 92% až 100% v závislosti na kultivaru), které jsou vstřebávány postupně a nevedou k výkyvům hladiny krevního cukru.
  • Sacharidy amarantového zrna se vyznačují nízkým glykemickým indexem a proto jsou vhodnou součástí diabetické a redukční diety.
  • Zrnka škrobu jsou velmi malá (1-3 mikrometry) a vážou velké množství vody ve střevě, proto jsou vhodná k prevenci a léčbě zácpy.

Blahodárná vláknina (cca 15%)

  • Vedle obecně známých příznivých účinků rozpustné a nerozpustné vlákniny na gastrointestinální trakt, byly prokázány protektivní účinky amarantové vlákniny a amarantového zrna na kardiovaskulární systém, zejména v souvislosti s tzv. metabolickým syndromem.

Vitamíny a minerální látky

  • Podstatné zastoupení vitamínů řady B, hlavně B1 (thiamin) a B2 (riboflavin), které jsou nutné pro správnou funkci nervového sytému, dále vitamin C a vitamin E v oleji.
  • Vysoký obsah vápníku,  hořčíku, železa a zinku oproti jiným rostlinám.
  • Obsahuje více minerálních látek než mléko, jogurt, vejce nebo maso.