POTRAVINÁŘSKÝ OLEJ
- Skvalen min. 5,9% (vysoká koncentrace v porovnání s jinými mastnými oleji)
- Kyselina linolová (omega-6) min. 55% (vícenásobně nenasycená mastná kyselina)
VYSOKÝ OBSAH DALŠÍCH AKTIVNÍCH LÁTEK
- Vysoké procento (min. 80%) nenasycených mastných kyselin ve formě triacyglycerolů
- Z toho min. 60% ve formě vícenásobně nenasycených mastných kyselin ze skupin omega-6 a omega-3
- Obsah vitamínu E (alfa-tokoferolu)
ZACHOVÁNO KOMPLEXNÍ SLOŽENÍ OLEJE SE VŠEMI PŘÍRODNÍMI VLASTNOSTMI A BIOLOGICKY AKTIVNÍMI SLOŽKAMI
- Vysoký obsah skvalenu (chemopreventivní složka) v kombinaci s fytosteroly a mono- a diacylglyceroly
- Vysoký obsah dalších nutričních složek: mono- a polynenasycené mastné kyseliny
- Antioxidačně-emolientní látky: skvalen v kombinaci s vit. E a triglyceridy nenasycených mastných kyseliny
ZÁKLADNÍ VÝŽIVOVÁ CHARAKTERISTIKA (dle platné EU legislativy)
S ohledem na obsah jednotlivých klíčových aktivních látek a při dodržení námi doporučované minimální denní dávky je možné amarantový olej charakterizovat jako olej:
- s přirozeně vysokým obsahem polynenasycených tuků
- s vysokým obsahem kyseliny linolové, která má vliv na snížení cholesterolu v krvi a je potřebná pro normální růst a vývoj dětí
- zdroj omega-6 a omega-3 mastných kyselin
- s vysokým obsahem vit. E
- potravina bez cukru, bez sodíku a bez soli
- přirozený zdroj skvalenu (nejvyšší obsah z řad rostlinných zdrojů)
BENEFITY JEDNOTLIVÝCH AKTIVNÍCH SLOŽEK
Skvalen
- isoprenoid (triterpen) se silně lipofilním charakterem, úplnou rozpustností v tucích a strukturách s lipofilními částicemi
- je výchozí látkou a tedy i prekurzorem v biosyntéze cholesterolu a dalších sterolů včetně steroidních hormonů, které se učastní mnoha metabolických pochodů v lidském těle a sehrávají důležitou roli regulátorů či spouštěčů specifických biochemických reakcí
- je významným lipofilním antioxidantem, stabilizuje nenasycené mastné kyseliny v tucích a brání jejich oxidaci
- zejména v přítomnosti dalších antioxidantů, které jsou součástí amarantového oleje (alfa-tokoferol, vícenásobně nenasycené mastné kyseliny) je výsledný antioxidační efekt velmi silný
- silné antioxidační působení je jedním z pozitivních faktorů při prevenci mnohých civilizačních onemocnění, např. infarktu myokardu
- má významnou funkci ve stabilizaci buněčných membrán a v podpoře jejich funkcí, pozitivně podporuje metabolické pochody kůže (prevence a léčba zánětlivých a autoimunitních onemocnění kůže)
- přenašec lipofilních látek v organismu (vitamíny rozpustné v tucích, xenobiotika, atd.)
- chemopreventivní účinek – zvyšuje rezistenci tkání vůči nádorovým onemocněním, při pokusech v laboratorních podmínkách byli nalezeny schopnosti skvalenu chránit buňky proti negativním vlivům, které mohou vyvolávat nádorová onemocnění
- příznivé působení na funkce nervové soustavy
Nenasycené mastné kyseliny, speciálně kyselina linolová (omega-6)
- esenciální mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je nutné je přijímat z vnějších zdrojů
- při nedostatku této mastné kyseliny hrozí pro organismus významná zdravotní rizika (doporučený denní příjem bez příznaků nedostatku omega-6 mastných kyselin byl stanoven na 4% z celkového energetického příjmu)
- Hlavní funkce kyseliny linolové
- plní strukturální funkce v organismu (podíl na stavbě buněčných membrán a jiných struktur, hlavně nervové soustavy, kde je nutná pro správnou funkci přenosu vzruchů mezi jednotlivými neurony, podpora paměťových funkcí, základ pro koncentraci myšlení a rozpoznávací schopnosti a jako podpůrná léčba při některých neurodegenerativních onemocněních)
- výchozí látky pro další aktivní metabolity regulující pochody v organismu (regulace imunitního systému, zánětlivých procesů, srážlivosti krve, a hormonálních hladin)
- nezbytná pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, zvyšuje průchodnost cév a působí proti infarktu myokardu - regulace hladiny LDL cholesterolu
- silný regenerativní efekt
- má vlastnosti silného lipofilního antioxidantu
- antimikrobiální a antimykotický účinek
Vitamin E
- lipofilní antioxidant, vitamín rozpustný v tucích ze skupiny tokotrienolů
- chrání buňky před poškozením volnými radikály, je tzv. zhášečem volných radikálů (ochrana DNA, bílkovin a lipidů před oxidačním působením)
- podporuje funkce přenosu vzruchů mezi buňkami
- hraje roli v neurologických funkcích organismu
- výrazně zvyšuje elasticitu cévních kapilár a zabraňuje nadměrné agregaci krevních destiček
- v důsledku svého vlivu na expresi některých genů vykazuje kladný vliv na hojení ran a regeneraci extracelulárních tkání, které byly zničeny např. v důsledku aterosklerotických změn
- v neposlední řadě může nedostatek vitamínu E v kojenecké výživě způsobovat hemolytickou anémii kojenců. Při dostatku alfa-tokoferolu v mateřském mléce nebo umělé dětské výživě se tomuto onemocnění dá efektivně předcházet
Léčebný potenciál skvalenu je hojně využíván i v kosmetice. Samotný skvalen aplikovaný přímo na pokožku podstatně urychlí hojení oděrek, drobných ran a popálenin. Může významně zlepšit a někdy i zcela vyléčit kontaktní a alergické ekzémy (zejména v souběhu s vnitřním užíváním) i jiné poruchy regenerace kůže, prodlužuje schopnost pokožky snést bez poškození sluneční záření.